Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Άγιο Όρος: ένας τόπος που μόνον πεθαίνουν, χωρίς να γεννιέται κανείς

Τρεις Αναρτήσεις του Γιώργου Εχέδωρου με θέμα το Άγιο Όρος.

Μια για την αρχαιότητα του τόπου και δύο σκοπιανά δημοσιεύματα:

α. Τα Αρχαία Μνημεία του Αγίου Όρους
β. Άθως, ένα τόπος που μόνον πεθαίνουν, χωρίς να γεννιέται κανείς
γ. Η «Μακεδονική Εκκλησία» η «УТРИНСКИ ВЕСНИК» και η προπαγάνδα


α. Τα Αρχαία Μνημεία του Αγίου Όρους





Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος


Το Άγιο Όρος είναι η μοναδική, ίσως, περιοχή της Ελλάδας όπου δεν έχουν γίνει ανασκαφικές έρευνες από τους αρχαιολόγους.




Ό, τι έχει βρεθεί, είναι τυχαίο και αδημοσίευτο. Εντούτοις όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο, συνυπάρχει το αρχαίο με το σύγχρονο.


Δεν θα έλεγα πως υπάρχει αποστροφή των μοναχών στις αρχαιότητες του Άθω.


Αθωνίτες μοναχοί σε γραπτά μνημεία, τα οποία μας έχουν αφήσει, εκδηλώνουν το θαυμασμό τους για τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων τα οποία είχαν μελετήσει.


Μέσα στο πνεύμα αυτό, αγιορείτες αγιογράφοι ενσωμάτωσαν στις αγιογραφίες τους Έλληνες φιλοσόφους, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν την εκτίμηση και το σεβασμό στα έργα τους.


Το ερώτημα είναι: πόσο μπορεί να συνυπάρξει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία (όχι, βέβαια, η αρχαία θρησκεία) με την χριστιανική;


Μια ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα αυτό παίρνουμε από τον ιστοχώρο «Άγιον Όρος».
Έτσι:

«Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, έχοντες την άνωθεν σοφία, την Αγιοπνευματική βιωμένη εμπειρία, και την όντως θεολογία, όταν το απαίτησαν οι καιροί και οι περιστάσεις, και οι κάθε λογής αιρετικοί και πλανώντες και πλανώμενοι, τι έκαναν;»

Πήραν από τους αρχαίους φιλοσόφους, την γλώσσα, τα νοήματα, την προυπάρχουσα θύραθεν σοφία, αυτήν την έστω ελλιπή ως προς την αποκάλυψη του αληθινού Θεού, αλλά τόσο πλούσια σε λόγο, και την ανακαίνισαν, της έδωσαν την πραγματική της διάσταση και νόημα και σκοπό.»



Και πιο κάτω:




«Έτσι, λοιπόν, η Εκκλησία, θέλοντας να τιμήσει τους αρχαίους ημών προγόνους και μοναδικούς στα παγκόσμια δεδομένα φιλοσόφους, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Πυθαγορείους, και τις άλλες σχολές, ακόμα δε και Νεοπλατωνικούς, δεν δίστασε να τους εισάγει και στην λειτουργική της τέχνη, την αδιάστατη ιστορικά Αγιογραφία της.»


Πιστεύουμε πως υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στην απομονωμένη αυτή χερσόνησο, και δεν θα ήτανε κακή η συνύπαρξη των αρχαίων, βυζαντινών και σύγχρονων μνημείων σε έναν ιδιαίτερο χώρο της αθωνικής πολιτείας.


Ο Άθως, όπως είναι γνωστό, πρωτοαναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου:


ἐξ Ἀθόω δ᾽ ἐπὶ πόντον ἐβήσετο κυμαίνοντα(Ομήρου Ιλιάς Ξ, 229) 


Η ονομασία του προήλθε από τοΓίγαντα Άθω που κατά τη γιγαντομαχία έριξε στον Ποσειδώνα ένα μεγάλο βράχο, από τον οποίο σχηματίστηκε ο σημερινός ορεινός όγκος του Άθω.




Ο Ηρόδοτος μας αναφέρει τις πόλεις που υπήρχαν στην εποχή του:


[3] ἐν δὲ τῷ ἰσθμῷ τούτῳ, ἐς τὸν τελευτᾷ ὁ Ἄθως, Σάνη πόλις Ἑλλὰς οἴκηται, αἳ δὲ ἐκτὸς Σάνης, ἔσω δὲ τοῦ Ἄθω οἰκημέναι, τὰς τότε ὁ Πέρσης νησιώτιδας ἀντὶ ἠπειρωτίδων ὅρμητο ποιέειν· εἰσὶ δὲ αἵδε, Δῖον Ὀλόφυξος Ἀκρόθῳον Θύσσος Κλεωναί. (Ηρόδοτος 7, 22)


 Ο Άθως μας λέει έφθανε μέχρι τη διώρυγα του Ξέρξη όπου βρισκόταν η πόληΣάνη ενώ πέρα από αυτήν ήταν οι πόλεις: 
Δίον, 
Ολόφυξος, 
Ακρόθωον, 
Θύσσος 
και Κλεωναί.
Ο Στράβων αναφέρει ακόμη μία που υπήρξε στην εποχή του, την Χαράδρια, ενώ ο Ρωμαίος Πλίνιος αρκετά μετά αναφέρει τις πόλεις:Ουρανόπολις, Παλαιώτριον, Θύσσον, Κλέωνας και Απολλωνία.






Εδώ γίνεται επιτακτική η ανάγκη αρχαιολογικών ανασκαφών για να εντοπιστούν μνημεία του παρελθόντος, ό, τι κατόρθωσε να διασώσει η αθωνική γη.










β. Άθως, 

ένα τόπος που μόνον πεθαίνουν, 

χωρίς να γεννιέται κανείς




УТРИНСКИ ВЕСНИК: «Άθως, ένα τόπος που μόνον πεθαίνουν, χωρίς να γεννιέται κανείς»



Μάρτιος 7, 2010


Με ένα εκτενές δημοσίευμα η σκοπιανή εφημερίδα "Ούτρινσκι Βέσνικ" αναφέρεται στη μοναδικότητα της αθωνικής πολιτείας σημειώνοντας εμφαντικά στην αρχή του κειμένου:


«Τα ελληνικά μοναστήρια δεν έχουν πρόβλημα με τους Σλαβομακεδόνες μοναχούς»


«Είναι το μοναδικό κομμάτι του πλανήτη», θα σημειώσει η συντάκτης Βιλιάνα Γιοβάνοφσκα, «όπου οι άνθρωποι δεν γεννιούνται αλλά μόνον πεθαίνουν».


Και οι μοναχοί το αποδέχονται αυτό με νηφαλιότητα, ευσέβεια και μοναδική ηρεμία. «γιατί γνωρίζουν πως ο θάνατός τους στον κόσμο αυτόν θα τους προσφέρει την αναγέννησή τους με το Χριστό».


Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως αν και η λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» δεν αναγνωρίζεται ως ‘Αυτοκέφαλη’ από τις άλλες Εκκλησίες, εντούτοις, τα αγιορείτικα μοναστήρια είναι ανοικτά για τους σλαβομακεδόνες μοναχούς, όπως εδώ και πάρα πολλά χρόνια.


Παραδείγματα έχουμε αρκετά, όπως ο επίσκοπος της Στρώμνιτσας Ναούμ και ο επίσκοπος της Ηράκλειας Κλήμης που εντάχθηκαν στο μοναχισμό του Αγίου Όρους.


Στο εκτενές κείμενο, που αφιέρωσε η συντάκτης, αναφέρει, ακόμη, πως μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Άγιο Όρος με τους όρους που υπάρχουν εκεί, και δεν παραλείπει να διευκρινίσει:


«Στο Άγιο Όρος μιλούν ελληνικά, που είναι η πιο πλούσια γλώσσα»


Το Άγιο Όρος δεν είναι τουριστικός προορισμός, θα σημειώσει πιο κάτω, ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος και κοστίζει περίπου 120 ευρώ την ημέρα. Τα μοναστήρια δεν είναι ξενοδοχεία και για τον απλό επισκέπτη επιτρέπεται μια παραμονή τεσσάρων διανυκτερεύσεων σε κάποιο από τα 20 μοναστήρια. Το προνόμιο της επίσκεψης στην καρδιά της Ορθοδοξίας το έχουν μόνον οι άνδρες που πηγαίνουν εκεί ακτοπλοϊκώς.


Υπάρχει, σημειώνει το δημοσίευμα, ειδικό γραφείο στην βόρειο Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, όπου υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος αίτηση για να πάρει άδεια επίσκεψης στην αθωνική χερσόνησο.


Στο κείμενο παρουσιάζονται και ιεράρχες της γειτονικής χώρας όπου παρέμειναν στην ‘Αθωνική Πολιτεία’ από δύο έως οκτώ χρόνια, εκτός από αυτούς που έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια και παρέμειναν ως ‘γέροντες’ στον Άθω.






γ. Η «Μακεδονική Εκκλησία» 
η «УТРИНСКИ ВЕСНИК» 
και η προπαγάνδα

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010



Η «Μακεδονική Εκκλησία» η «УТРИНСКИ ВЕСНИК» και η προπαγάνδα





Η δημοσιογράφος της Ούτρινσκι Βέσνικ κ. Μπιλιάνα Τζομπανόβσκα πιάστηκε από μια έκφρασή στο δημοσίευμα που προβήκαμε σχετικά με το άρθρο για το Άγιο Όρος. (ίδε «Άθως, ένα τόπος που μόνον πεθαίνουν, χωρίς να γεννιέται κανείς»)


Η φράση (δική της) «Τα ελληνικά μοναστήρια δεν έχουν πρόβλημα με τους Σλαβομακεδόνες μοναχούς» και η  επανάληψη από εμάς, εκλήφθηκε ως αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας της πΓΔΜ από την ελληνική πλευρά.


 Είναι λαθεμένη αυτή η εκτίμηση της κυρίας Τζομπανόβσκα πως επειδή το άρθρο αναδημοσιεύθηκε από την εγκεκριμένη ιστοσελίδα που αναφέρεται στο Άγιο Όρος «Αγιορείτικες Μνήμες» που έχει ηλεκτρονική διεύθυνση: http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/, αναγνωρίζεται στην Ελλάδα!


Η φράση βεβαίως ανήκει στην κ. Τζομπανόβσκα. 


Απλά τη μεταφέραμε.


Το πρόβλημα, βέβαια, είναι καθαρά ...εγκεφαλικό! ...και η παράφραση πάλι από την ίδια... 


Αφού αναδημοσιεύθηκε, λέει, το άρθρο αυτό χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, άρα, δέχονται τη σλαβομακεδονική εκκλησία... (έτσι σημειώνει στο σημερινό της δημοσίευμα)


Υπάρχει ένα ενδεδειγμένο σύμπλεγμα κατωτερότητας, από μέρους της συντάκτριας, που δεν μπορεί, όπως λένε οι πολιτικοί, να δει το δάσος αλλά βλέπει τα δέντρα.


Οι αναρχικοί έχουν, αναμφίβολα, καλύτερο παράδειγμα, λένε για να δείξουνε την ηλιθιότητα κάποιου: «Του έδειχνε το Φεγγάρι με το δάκτυλο, και ο ηλίθιος έβλεπε μόνον το δάκτυλο του...»


Γράφει και το σχόλιο κάτω από το σημερινό δημοσίευμα της:


«Μπράβο, καλό δρόμο! 
Η αναδημοσίευση του κειμένου από τα ελληνικά blogs είναι πολύ καλή δουλειά! 


Είμαστε υπερήφανοι για αυτό και δεν είναι καθόλου περίεργο που δεν αντιδράσανε με το σλαβομακεδόνες ("slavomakedonci"), αν και είναι μια επώδυνη φράση για μας, πάει απόλυτα με το πνεύμα!»

Όχι, Μπιλιάνα, το Άγιο Όρος δεν έχει πρόβλημα να δεχτεί στους κόλπους του σλαβομακεδόνες αφού, βεβαίως, αποδεχθούν τους όρους που υπάρχουν στην Αθωνική Πολιτεία. 


Και όταν φυσικά εσείς γράφετε ‘Σλαβομακεδόνες’ εμείς γνωρίζουμε πως δεν εννοείτε αυτό που εννοούν οι ‘μακεδόνες’ σας...


Αυτό, λοιπόν, ακριβώς γράφετε και εσείς στο δημοσίευμά σας, και το μεταφέρουμε και στο δικό μας:


«υπάρχουν ιεράρχες όπου παρέμειναν στην ‘Αθωνική Πολιτεία’ από δύο έως οκτώ χρόνια, εκτός από αυτούς που έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια και παρέμειναν ως ‘γέροντες’ στον Άθω».


Αλλά εδώ εμείς, οι πραγματικοί Μακεδόνες, γνωρίζουμε... Εσείς επιδιώκετε να αγνοείτε την αλήθεια


Και αναφερόμαστε βέβαια στον φερόμενο ως αγιορείτη ιεροδιάκονο, νυν μητροπολίτη Ναούμ στη σχισματική «Μακεδονική Εκκλησία». Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία του. Έφυγε με δική του πρωτοβουλία από τη Ιερά Μονή Γρηγορίου για να χειροτονηθεί πρεσβύτερος στη Ρουμανία και μετά επίσκοπος της σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας».


Και αυτός βρίσκεται σε κατάσταση ανυπακοής και καμία σχέση δεν έχει με τον Πανολογιώτατο Καθοδηγούμενο της Ι.Μ. Γρηγορίου Αρχιμανδρίτη Γεώργιο και διαδίδει ψευδώς ότι τυγχάνει πνευματικό τέκνο του. ( η προπαγάνδα σας δεν έχει τελειωμό!)


Εντούτοις, πέρασε από την Αθωνική Πολιτεία και γνώρισε την Αλήθεια, άσχετα αν ζει μέσα στο Ψέμμα..


Υπάρχουν και τα ‘μαύρα πρόβατα’ στην ιστορία, που για την προσωπική τους προβολή πωλούν την ψυχή τους στο διάβολο.


Αντιλαμβανόμαστε πως προσπαθείτε με κάθε μέσο να ασκήσετε προπαγάνδα για να ισχυροποιηθεί η «Εκκλησία» σας, αλλά βρήκατε έναν λάθος δρόμο.


Οι Πιστοί Χριστιανοί του κράτους σας γνωρίζουν την Απάτη της «μακεδονικής εκκλησίας» και καλά κάνετε και τους προτρέπετε να επισκεφθούν την Αθωνική Πολιτεία. Εκεί θα ιδούν με τα ίδια τους τα μάτια την αλήθεια.


Και όπως γράφετε οι διαδικασίες είναι απλές.
---
Από την αγνή, την γνήσια, την Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας του κράτους των Σκοπίων λάβαμε και δημοσιεύουμε:


«Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ,


Είδα ότι έχετε βάλει στο blog Σας το άρθρο για το Άγιο Όρος, το οποίο
το δημοσίευσαν στα Σκόπια.


Στο άρθρο αυτό έχουν γράψει και για τους σχισματικούς επισκόπους Ναούμ
και Κλήμης από την σχισματική λεγόμενη «Μακεδονική εκκλησία». 


Το κλίμα του άρθρου είναι σαν να έχουν έρθει στο σχίσμα με την ευλογία από τους
αγιορείτικους γεροντάδες. 


Η παράδοση μας λέει ότι κανένας από τους αληθινούς μοναχούς δεν θα αφήσει το Όρος για να γίνει σχισματικός.


Και τώρα στην εφημερίδα αυτή λένε ότι και εσείς τους υποστηρίζεται επειδή έχετε βάλει αυτό το άρθρο στο blog Σας»


Με σεβασμό,


Λουκάς
Ι. Α. Αχρίδος



Αναφέρθηκα πιο πάνω σε αυτά πατέρα, Λουκά.
Αυτά εν πρώτοις...



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: