Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Δράμα- Θερινό Πανεπιστήμιο: Ομφαλός της οικουμένης «Το Βυζαντινό παλάτι».

Παρουσία του διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού κ. Μπόλαρη, κ. Σωτηρόπουλου Παναγιώτη και του Γάλλου Προξένου κ. Christian Thimonier ξεκίνησαν τα πρωί της Δευτέρας 5 Ιουλίου 2010, στην αίθουσα «Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή», οι εργασίες του θερινού πανεπιστημίου που διεξάγονται για δεύτερη χρονιά στη Δράμα.
Ο δεύτερο κύκλος μαθημάτων του θερινού πανεπιστημίου έχει θέμα
«Το Βυζαντινό παλάτι».

Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά, πρωί και απόγευμα στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας «Ανδρέας Παπανδρέου» και θα τα παρακολουθούν μόνο οι εγγεγραμμένοι φοιτητές.

Τα μαθήματα αποτελούν συνέχεια του 1ου κύκλου μαθημάτων που είχε διεξαχθεί πέρυσι από 5-16 Ιουλίου και είχε θέμα: «Η ερμηνεία του Βυζαντινού Τεκμηρίου. Τεχνικές και Μέθοδοι». 

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Θερινό Πανεπιστήμιο έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια και μετά από προκήρυξη 35 υποτροφιών για τις οποίες υπέβαλαν αίτηση πλέον των 250 ατόμων.

Άλλοι 15 επιλαχόντες φοιτητές συμμετέχουν με δικά τους έξοδα.

Οι φοιτητές κατάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, Σερβίας, Τουρκίας, Καναδά, Αρμενίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
 
Αναφερόμενος στα μαθήματα αυτά που τελούν υπό την αιγίδα του κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Κατσαρός Βασίλης, ανέφερε ότι το ερευνητικό ίδρυμα λειτουργεί από το 1966 και έχει σκοπό έχει την προώθη¬ση των Βυζαντινών σπουδών.

Έχει πέντε διευθύνσεις: 
ιστορίας, φιλολογίας, αρχαιολογίας και τέχνης, θεολογίας και τμήμα Βυζαντινού δικαίου.

Επειδή όταν ιδρύθηκε το κέντρο δεν υπήρχαν οργανωμένες μεταπτυχιακές σπουδές υπήρχε ειδική διάταξη στο ιδρυτικό καταστατικό, η προώθηση των Βυζαντινών σπουδών μέσω της προώθησης μαθημάτων μεταπτυχιακού επιπέδου.
Αυτό εφαρμόζεται και στην πόλη της Δράμας, με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων, και διάφορα άλλα πανεπιστήμια που έχουν διδακτικό αντικείμενο τον Βυζαντινό πολιτισμό. Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαρός «οι φοιτητές αυτοί μπορούν να προωθήσουν στον κόσμο ολόκληρο την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου. Σκοπός μας είναι μετά το τρίτο σεμινάριο που θα γίνει του χρόνου, να διοργανώσουν αυτοί οι ίδιοι ένα διεθνές συμπόσιο, όπου θα μιλήσουν οι ίδιοι, θα καθορίσουν οι ίδιοι τα θέματα και τα προβλήματα»

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόξενος κ Christian Thimonier ανέφερε ότι υπάρχει μια μεγάλη παράδοση Βυζαντινών σπουδών στη Γαλλία.

«Η Βυζαντινολογία για μας είναι ένα ζωντανό μάθημα, μια ζωντανή ύλη, γιατί η σημερινή Ευρώπη έχει βυζαντινές ρίζες και αν θέλουμε να χτίσουμε την Ευρώπη έχοντας συνείδηση για τον εαυτό μας, θα πρέπει να οδηγήσουμε τις νέες γενιές στη μελέτη της Βυζαντινής παράδοσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Χρυσός Ευάγγελος, ομότιμος καθηγητής της Βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφερόμενος στην εμπλοκή του στο φετινό θερινό Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι

«Όπως λένε οι Βυζαντινοί το παλάτι είναι ο ομφαλός της οικουμένης και επομένως ότι γίνεται στα παλάτια επηρεάζουν τις τύχες του κόσμου. Η διαμόρφωση των πολιτικών, η διαδικασία επιλογής αυτών έναντι άλλων, η λειτουργία αυτού του κεντρικού οργανωτικού συστήματος της αυτοκρατορίας είναι το ιερόν παλάτιον στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης δίπλα στην Αγιά Σοφιά.»

Σκοπός του θερινού πανεπιστημίου.

Σκοπός του Θερινού Πανεπιστημίου είναι να εκπαιδεύσει νέους ιστορικούς κάθε κατεύθυνσης στις μεθόδους ανάλυσης των ιστορικών τεκμηρίων, όπως λογοτεχνικών, νομοθετικών, εκκλησιαστικών και ιστορικών πηγών, καθώς και αρχαιολογικών και παλαιογραφικών τεκμηρίων.
Τα μαθήματα, που θα γίνονται στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό φοιτητών μεταπτυχιακού, διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου.

Ποιοι διδάσκουν.

Τα μαθήματα θα διδάξουν διεθνούς φήμης καθηγητές από Πανεπιστήμια και Κέντρα Ερευνών της Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστρίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Σουηδίας και Ελλάδας.

Το 2008 το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων με Διευθυντή τον καθηγητή, κ. Πάολο Οντορίκο, και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Πρόεδρο τον καθηγητή, κ. Βασίλειο Κατσαρό, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την εκπόνηση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Η πραγματικότητα στο Βυζάντιο».

Αυτή η πρωτότυπη πρωτοβουλία δέχθηκε την ενθουσιώδη και γενναιόδωρη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας και του Νομάρχη Δράμας, κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη. Επισημαίνεται ότι τα δύο παραπάνω Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι παγκοσμίως γνωστά για ιην πολύπλευρη ερευνητική και εκδοτική τους δραστη¬ριότητα σε όλους τους τομείς του Βυζαντινού Πολιτισμού (Φιλολογία, Ιστορία, Δίκαιο, Αρχαιολογία και Τέχνη).

Η επιλογή της Δράμας.

Η επιλογή της Δράμας για τη διεξαγωγή των μαθημάτων δεν υπήρξε τυχαία.

Η περιοχή της Δράμας έχει σημαντικούς δεσμούς με το Βυζάντιο.

Ακόμα και σήμερα διασώζονται τα Βυζαντινά τείχη καθώς και πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών κυρίως, αλλά και άλλων μνημείων.


Συνδέεται με την αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών (12ος αιώνας), η οποία κατείχε κτήματα στην περιοχή. Με τη Δράμα συνδέονται επίσης δύο σημαντικές προσωπικότητες, η αυτοκράτειρα Ειρήνη - Ιολάνδη Παλαιολογίνα, ιδιοκτήτρια της περιοχής κληρονομικώ δικαιώματι (πέθανε στην πόλη γύρω στα 1317) και η Ελένη Ευφημία, κόρη του Καίσαρα Βοίχνα, ποιήτρια.

Την Παρασκευή το πρωί, 9 Ιουλίου 2010, θα γίνει επίσκεψη στον Αγιο Πρόδρομο Σερρών όπου προβλέπεται ξενάγηση.

Θα ακολουθήσει διδασκαλία επί των τεκμηρίων της μονής.
Αναδημοσίευση από την δραμινή εφημερίδα "Ψίθυροι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: