Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

VMRO: Η λεηλασία των κειμηλίων της Ι . Μ. της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.


Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για την ίδρυση της οργάνωσης ΕΜΕΟ και το ψευδεπίγραφο «Μακεδονία στους Μακεδόνες» σας παραθέτω την ιστορία της Λεηλασίας της Ι . Μ. της Παναγίας Εικοσιφοινίσσσης από την οργάνωση ΕΜΕΟ (VMRO) και συγκεκριμένα του Todor Panitsa πρωτοκλασάτου στελέχους της.

Βιογραφικό του Panitsa από την Wikipedia : Todor Panitsa (July 2, 1876 Oryahovo, today Bulgaria - May 7, 1925 Vienna)

Ο κύριος αυτός ήρθε στην κυριολεξία από του ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΤΗ ΜΑΝΑ από την Ρουμανία και συγκεκριμένα από το Oryahovo.

Από την χώρα των βρικολάκων, των Φράνκενσταιν και του Δράκουλα. Ήταν ο αρχικομιτατζής των Βουλγάρων στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο φόβος κα ο τρόμος όλων των πατριαρχικών και ο ήρωας των εξαρχικών (ακόμη και σήμερα) Μακεδόνων.

Αυτός ο άνθρωπος με 15 μέλη της συμμορίας του στις 23 Ιουνίου 1917 υποχρεώνουν τους μοναχούς να φύγουν από την Ιερά Μονή και με 17 μουλάρια φορτώνουν όλα τα ιερά και όσια, τους ανεκτίμητους εθνικοθρησκευτικούς θησαυρούς και τα μεταφέρουν στην Βουλγαρία!!!!. Aυτή ηταν η πρώτη φάση της λεηλεασίας.

Το αμείλικτο ερώτημα είναι, ποιος αποφάσισε να γίνει η ιεροσυλία της Μονής, η «Μακεδονία στους Μακεδόνες» της VMRO ή οι βούλγαροι εντολοδόχοι;.

Τα κλοπιμαία είναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

Γιατί πήγαν στην Βουλγαρία; Τίνος ιδιοκτησία είναι ΤΩΡΑ.

Η προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για επιστροφή δεν απέδωσαν. Και ο λόγος είναι απλός.

Στον Μακεδονικό Αγώνα τα δικά μας σώματα δεν σύλησαν κανένα βουλγάρικο μοναστήρι.
Αν είχε και το ελληνικό κράτος κλοπιμαία θα μπορούσε να γίνει ανταλλαγή κλοπιμαίων.

ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥΣ ΘΗΑΥΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΑΛΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΗΛΑΤΗΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΙΜ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΗΣΑΣ;

Αυτή είναι ή ειδοποιός διαφορά των δικών Μακεδονομάχων από τους βούλγαρους κομιτατζήδες.

Η Μονή ήταν από τον 8ο μΧ αιώνα το διαμάντι της Ανατολικής Μακεδονίας είχε 1.300 τόμους Βιβλίων. Δεν χρειάζεται νομίζω να γράψω σε τη γλώσσα ήταν γραμμένα. Στην Βουλγαρία που εκτίθενται πόσοι μπορούν να τα διαβάσουν!.

Η VMRO ήθελε να καταστρέψει και να διαστρεβλώσει την πραγματική ιστορία της Μακεδονίας. Γι αυτό κατέστρεφε και έκλεβε ότι ήταν βυζαντινό δηλαδή μακεδονικό. Γιατί είχε και έχει ΜΙΣΟΣ για ότι ήταν ελληνικό.

Τα κλοπιμαία της Ιεράς Μονής θα είναι δύσκολο να επιστραφούν χωρίς επιθετική πολιτική. Πρέπει να η κλοπή αυτή να γίνει παγκόσμια γνωστή μέσω των Μακεδονικών Οργανώσεων.


Θεωρώ ότι η κίνηση του Βουλευτή Δράμας κ. Τζίμα Μαργαρίτη είναι στην σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλει την στράτευση όλων γηγενών Μακεδόνων και των οργανώσεων τους για την δημοσιοποίηση διεθνώς του δίκαιου αιτήματος.


Σας παραθέτω τα κείμενα από την εφημερίδα «Πρωινός Τύπος Δράμας». http://www.proinos-typos.gr



Τετάρτη 06/01/2010

Ο Επαναπατρισμός χειρογράφων και κειμηλίων της Ι . Μ. της Παναγίας Εικοσιφοινίσσσης
Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του νομού μας κ. Μ. Τζίμας σχετικά με τον επαναπατρισμό των κειμηλίων της Ι. Μ.Εικοσιφοινίσσης, τα οποία έκλεψαν κατά καιρούς οι Βούλγαροι από την μονή.
Στην ερώτησή του ο κ. Τζίμας αναφέρει:

« Τεράστια εκκρεμότητα αποτελεί, για την πνευματική ιστορία της Βορείου Ελλάδος, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Βουλγαρίας, η μη επιστροφή των κειμηλίων που ο Βουλγαρία αφαίρεσε, ως λεία πολέμου, από Ιερές Μονές της Βορείου Ελλάδος, όπως της Παναγίας της Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο που ανήκει στη ιερά μητρόπολη Δράμας.
Πρόκειται για κειμήλια και χειρόγραφα που είναι αντικείμενα της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης του ελληνικού λαού, τα οποία οργανωμένα αφαιρέθηκαν από το Βουλγαρικό Κράτος.

Είναι γνωστό ότι η γειτονική χώρα, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, μέχρι και τον Αύγουστο του 1990 αρνούνταν παντελώς ότι έχει στην κατοχή της ελληνικά χειρόγραφα. Την χρονιά εκείνη σε διεθνές συνέδριο στην Σόφια ανακοινώθηκε από επιστήμονες ότι στο κέντρο Σλαβο-βυζαντινών Σπουδών Ivan Dujcev (που εδρεύει στη Σόφια) βρίσκονται εκατοντάδες ελληνικά, περγαμηνά και χάρτινα χειρόγραφα. Η συνεργασία που υπογράφηκε ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας αμέσως μετά το ως άνω συνέδριο είχε σύντομα καρπούς, αφού αποδείχτηκε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αφαιρεθέντων χειρογράφων της Μονής Εικοσιφοινίσσης βρίσκονται στο Κέντρο Ivan Dujcev της Σόφιας.

Η Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου με υψηλές επενδύσεις ελληνικών και Κοινοτικών κεφαλαίων και ενισχύσεων, διαθέτει υποδομές και περιβάλλον, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τα κειμήλια και τα χειρόγραφα, κατά τρόπο που να επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτά τόσο από το γενικό κοινό των πολυάριθμων επισκεπτών της Μονής, όσο και από την εξειδικευμένη επιστημονική κοινότητα.


Πέμπτη 04/02/2010
Απάντηση Παπανδρέου σ’ ερώτηση Τζίμα Η Ελλάδα πάντα θέτει θέμα επιστροφής των κειμηλίων της Ι. Μ. Εικοσιφοινίσσης
Απάντηση σε ερώτηση που υπέβαλλε ο κ. Τζίμας, για την επιστροφή των κειμηλίων και χειρογράφων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας έλαβε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό πολιτισμού. Η απάντηση του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα θέτει το θέμα της επιστροφής των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινισσας, με κάθε ευκαιρία, προς τη Βουλγαρική πλευρά και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Ενόσω εκκρεμεί η διευθέτηση του θέματος, τούτο θα εγγράφεται ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη κατά τις εκάστοτε διμερείς επαφές με τη Βουλγαρική πλευρά.
Θεωρούμε, πάντως, ότι οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία μας επιτρέπουν να προσβλέπουμε σε μελλοντική λύση του ζητήματος.>>.

Εξ άλλου στην απάντηση ο υπουργός πολιτισμού κ. Γερουλάνος, μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Επί πολλά χρόνια, το Ελληνικό κράτος θέτει θέμα αποκατάστασης της αδικίας που υπέστη, όταν σε εμπόλεμες περιόδους αφαιρέθηκαν από τη χώρα αντικείμενα της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, ο βουλγαρικός στρατός προέβη στην αφαίρεση πολύτιμων κειμηλίων και ανεκτίμητων χειρογράφων τόσο από την Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας……Θέσαμε το ζήτημα στην Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία χειρίζεται την υπόθεση…..προκειμένου να υποβληθεί αίτημα επιστροφής των αντικειμένων, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Βουλγαρία έχει κυρώσει τη Σύμβαση της UNESCO ήδη από το 1971 και μετά την ένταξη της στην ΕΕ έχει υποχρέωση να εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στα ζητήματα επιστροφής πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος Κράτους- μέλους».


Ο βουλευτής κ.Τζίμας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό της χώρας και τον υπουργό πολιτισμού για τις απαντήσεις που έδωσαν για ένα μείζον εθνικό και θρησκευτικό πρόβλημα την ερώτηση που κατέθεσα στις αρχές Ιανουαρίου 2010 και με τις απαντήσεις δίνεται η δυνατότητα στους Πολίτες του νομού Δράμας να πληροφορηθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο την πορεία διεκδίκησης της επιστροφής των χειρογράφων της Ιεράς Μονής. Σε λίγο καιρό θα επανέλθω και θα ζητήσω το πλήρες κείμενο του αιτήματος της Ελλάδος προς τη Βουλγαρία για την επιστροφή των χειρογράφων και κειμηλίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: